BOKA ONLINE Tegnérgatan 37

08-34 21 22

Knäskada svullnad


Ett svullet knä är ett vanligt problem. Många kallar detta ”vatten i knät.” att fastställa orsaken till knäsvullnaden kan dock vara en utmaning. Svullnaden kan vara akut eller kronisk. Det kan vara kopplad till en skada som uppstått nyligen eller kan vara sjukdomsrelaterad. Svullnaden kan vara inom knät eller runt knät. För fastställa vilken behandling du ska ha för ditt svullna knä beror på vad som orsakade problemet.

Knäskada svullnad – Några orsaker

Knäskada svullnad – Akuta skador

En akut skada är en traumatisk händelse som har inträffat nyligen (under senaste 24-48 timmar). Akuta skador skiljer sig från kroniska villkor eftersom knäsvullnaden utvecklats plötsligt som en följd av skadan.
Om skadan är akut är nästa steg att bestämma vilken typ av vätska som finns inom knät. Det finns särskilda skador som kan orsaka blödningar i knät, och andra som kan orsaka en plötslig ökning i produktionen av gemensam vätska.

Blod i knät

Två villkor orsakar ofta ansamling av blod inom knät, dessa är en ACL och en fraktur av ben och brosk i knät. Dessa skador tillåter blod att komma ut och kommer att skapa ett stort svullet knä. När blödning är orsaken till knä svullnad är insjuknandet snabbt f och en svullnad kan vara intensiv. Vätska ackumuleras vanligtvis inom minuter från själva skadan.
Annan vätska i knät

Akuta skador kan även orsaka ansamling av icke-blod vätska inom knät samt, menisken och ligament vrickningar. Knä svullnad sett med dessa skador är akut i insjuknandet, men mindre snabbt än vid blod ackumulering. Mängden vätska kan vara betydande men det är inte normalt spänt som vid blod ackumulering.
Vill du ha rådgivning om hur du bäst behandlar din svullnad i samband med knäskada? Vi är specialister på att behandla knäskador. Kontakta oss idag för att undvika bestående men.